Mennyire bonyolult egy ház alaprajz készítés?

A cikk címe talán arra enged következtetni, hogy a méretezett alaprajz készítés egy egyszerű dolog, azonban ez így nem igaz. Sajnos nem lehetséges olyan ház alaprajz készítés, amelyet aztán fel is tudnak a mérnökök használni. Legalábbis, ha valaki szakképzettség nélkül próbálja ezt megtenni. Az alaprajz készítés éppen ezért mérnöki feladat. Senki ne próbálkozzon a saját maga által készített tervek alapján házat építeni. Ennek beláthatatlan, az ember életére is veszélyes kimenetele lehet.

Jó, de mi olyan nagy kunszt egy méretezett alaprajz készítés esetében?

A kérdés teljesen jogos, hiszen, ha belegondol az ember, simán tud ő is rajzolni. Az olyan jellegű rajz pedig még előnyös is lehet, amikor ki kell találni a jövendőbeli ház elosztását. Ugye mindenki képes arra, hogy elővegyen egy mérőszalagot és lemérje melyik fal milyen hosszú és magas. És természetesen azt is, hogy az egész szoba milyen méretekkel rendelkezik, ha olyan helyzet áll elő, hogy még nincs alaprajz az épülethez. A ház alaprajz azért kiemelten fontos, mert ez nélkül nem építhető biztonságos és minden igényt kielégítő ház. Ha az alaprajzzal gáz van, akár a ház is összedőlhet. Vagy, ha kiderül, hogy az alaprajz készítés folyamatakor hasra csapva lettek értékek meghatározva. Ez miatt pedig a már megvásárolt ajtó nem fér be. Ennek javítása olcsó lenne? Bizonyosan nem.  

Mi akkor a helyes magatartás?

Az, ha olyan szakemberrel dolgozik az ember együtt, aki tapasztalt és ügyes. Itt kell megemlíteni, hogy a Mérnök tender munkavállalói éppen ilyenek. Főleg, hogy emellé profi munkát és korrekt árakat társítanak. A lehető legpontosabb méréseket végzik, ezekre a célokra kialakított speciális műszerekkel.

Nem csak a célok fontosak az életben, hanem a konkrét elképzelések is. Ugyanez a helyzet a ház alaprajz esetében is. Ez lehet az alapfeltétele annak, hogy az elkészült ház, olyan legyen, amilyennek meg lett álmodva.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük